Wapen Geldrop

Wapen Geldrop

16 juli 1817: “Zijnde van lazuur, beladen met drie Harten van goud, staande twee en een.”

Geschiedenis van het wapen
Schepenen van Geldrop worden al genoemd in 1377. Het oudste schependomszegelstempel moet dateren van vermoedelijk vóór 1372 en vertoont een wapenschild met drie meerbladeren. Het geslacht "Van Geldrop" voerde echter een zilveren schild met een rode keper. Niet uit te sluiten is dat het vóór 1372 regerende herengeslacht een zijlinie van het huis Gemert was [wapen: “in sabel drie meerbladeren van zilver”].
Afdrukken van het oudste zegel dateren vanaf 1497 en geven in het randschrift GHELDORP in plaats van GHELDROP, een schrijfwijze die tot ca. 1400 werd gebruikt. In 1616 werd het zegelstempel gestolen en met toestemming van de Aartshertogen werd een identiek nieuw - doch kleiner - exemplaar vervaardigd, met toevoeging van het jaartal 1616. De meerbladeren lijken hier meer op harten, reden waarom die symbolen sedertdien als zodanig zijn geïnterpreteerd. In het ambts- of herkomstwapen van de van Geldrop geboortige apostolisch-vicaris van 's-Hertogenbosch, Judocus Houbraken (ca. 1619-1681) zijn waarschijnlijk de lokale kleuren bewaard gebleven: keel op goud. De brief van de burgemeester uit 1815 is niet bewaard gebleven. Wel is bekend dat hij een afdruk van het zegelstempel uit 1616 inzond en de oorsprong daarvan niet opgaf. Mogelijk heeft hij ook de interpretatie "harten" gebruikt. Het bij diploma van 16 juli 1817 bevestigde wapen is bovenstaand omschreven. De kleuren zijn de rijkskleuren. Formeel voerde de gemeente tussen 1921 en 2004 geen wapen; in de praktijk is het wapen van de voormalige gemeente Geldrop gecontinueerd.

Bronnen
Originele wapendiploma in RHCe, THA, Atlantisnr. 126927.
Foto wapen (1817) uit Wapenregister Hoge Raad van Adel: RHCe, THA, Zegelkaarten, doos 2.
J.Th.M. Melssen, ‘Het gemeentewapen van Geldrop gesplaatst tegen de vroegste geschiedenis’, De Brabantse Leeuw 35 (1986) 136-142.
Rapport betreffende herziening van de wapens van gemeenten en de instelling van wapens voor de dorpen in de Regio Eindhoven [Noordbrabantse Commissie voor Wapen- en Vlaggenkunde, september 1996].

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Stationschef J.B. Gezel neemt afscheid om te vertrekken naar Oisterwijk per 16 juni 1936.
De restanten van het Sint Janspatronaat in Helmond in 1930. Fotograaf onbekend.
Gebied Mierlo
Koepokinenting
images/hourglass.png

ZOEKEN...