Het eerste elftal op 20 januari 1930

Voetbal met ’n dikke sigaar

Dat is tegenwoordig toch moeilijk meer voor te stellen. Roken en sport horen toch eigenlijk niet bij elkaar. Maar na een wedstrijd van voetbalclub Concordia uit Mierlo-Hout tegen het patronaat van Heeze werden de spelers onder tromgeroffel naar het terrein gebracht en getrakteerd op ’n dikke sigaar.

Die wedstrijd vond plaats aan het begin van de ontstaansgeschiedenis van de club die op 20 januari 1919 werd opgericht. De naam van de club verwees naar Concordia, de Romeinse godin van de eendracht. Voorzieningen waren er toen nog niet. De eerste leden waren jongens van 15 jaar en ouderen werden daarbij niet toegelaten. Een leeg bouwterrein diende als veld en ze moesten het nog doen met een gummi bal. Men kon zich ook niet veel permitteren met een contributie van 2 cent per week. Door giften en collectes kwam er geld binnen en zo kon al in mei van hetzelfde jaar een terrein van de woningbouwvereniging Mierlo-Hout worden gehuurd. De doelpalen waren nog gemaakt van enkele jonge boompjes, maar de voetbal was al van echt leer. Al gauw waren er twee elftallen die vriendschappelijke wedstrijden speelden tegen clubjes uit de buurt. Shirts werden aangeschaft in de kleuren blauw-zwart.

In de beginjaren werd de vereniging door enkele Houtse families gedomineerd. De leden kwamen voornamelijk uit de families Ketelaars, Klaassen, van de Laar, Meulendijks en Wasser. Wat terreinen betreft leidde de verenging een nogal zwervend bestaan. Na enkele maanden het terrein van de woningbouwvereniging te hebben gebruikt werd een veld bij de Barrier in gebruik genomen. Dat duurde echter maar enkele maanden, want aan het eind van het oprichtingsjaar speelde men op een heiveldje in de buurt van het Eindhovens Kanaal. Na een paar jaar, in oktober 1922, kreeg men een flink terrein naast de molen ter beschikking. Die molen stond aan de Hoofdstraat, die toen nog oofdstraat  Houtschestraat heette.

Na aanvankelijk bedenkingen te hebben gehad, zag de geestelijkheid in dat de voetbalsport een gezonde vorm van ontspanning was, die de jeugd van het verkeerde pad afhiled. De oprichting van Rooms-Katholieke bonden leidde er toe dat in Noord-Brabant de voetbalsport zich snel verbreidde. Binnen de kortste keren had iedere Brabantse parochie een katholieke voetbalclub. De bonden verenigden zich in de Rooms Katholieke Federatie (R.K.F.). De naam Concordia werd veranderd in Rooms-Katholieke Voetbal Vereniging “Mierlo-Hout”. Daarna groeide de vereniging uit tot een bloeiende club. In de jaren voor de oorlog waren er twee junioren en drie senioren elftallen en het eerste elftal was toen ingedeeld in de 2e klas R.K.F. In die klasse speelden verder nog Gemert, UDI, Geldrop, Asten, Deurne, Tubantia, Mulo 2 en Kolping 2.

 

 

 

 

 

In 1937 werd het voetbalterrein weer verplaatst naar de noordzijde van de spoorlijn aan de Noord Parallelweg maar na het uitbreken van de oorlog werd dat een bloemkwekerij. Een volgend veld bleek ineens te zijn omgeploegd. In die oorlogsjaren was nog wel te leven met de avondklok, het moeten bijhebben van een persoonsbewijs en de verduistering. Maar het verbieden van diverse verenigingen en de kans voor jonge mannen om te worden ingezet voor de arbeidsdienstplicht in Duitsland, deed ook de Houtse voetbalclub de das om. In 1943 was het eigenlijk over met de vereniging. Alles wat in haar bezit was werd verkocht en de opbrengst, een bedrag van 100 gulden, op de bank gezet. Daarmee werd Mierlo-Hout een slapende vereniging.
Na de oorlog ontwaakte de vereniging weer. De club kreeg weer de beschikking over een veldje. Als teken van een herboren fris elan werden de kleuren blauw-zwart veranderd in blauw-wit. Die blauw-witters werden al snel een begrip in de Houtse samenleving. In 1962 vierde men het veertigjarig jubileum. Men ging toen uit van het ontstaan van de naam R.K.V.V. Mierlo-Hout. Bij die gelegenheid werd er een nieuw sportpark op de Beemd geopend. In 1979 ging men weer uit van de oprichting in 1919 en vierde men het 60-jarig jubileum. Met 600 leden was de club op één na de grootste sportvereniging van Helmond. Een zittribune met 300 plaatsen was het geschenk van de Houtse gemeenschap aan de jubilerende vereniging. Het negentigjarig jubileum werd in 2009 gevierd met diverse activiteiten. Een van de hoogtepunten vormde ongetwijfeld de “wedstrijd van het jaar” op 30 juni. Toen speelde het vaandelteam van RKSV Mierlo-Hout een wedstrijd tegen het eerste elftal van PSV.

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Lierop - KI station
De inzegening van het nieuwe kantoor van De Hoop
Het oude raadhuis van Stiphout.
Rikkers Toepers en Katters 0068273
images/hourglass.png

ZOEKEN...