Kerstmis in Deurne 1955

Kerst vieren is uitgegroeid tot een gezelligheidsfestijn met buitenshuis kerstbrunches en –diners, kerstmarkten, kerst-wintercircus, X-mas festivals en noem maar op. Hoe was dat een halve eeuw geleden in Deurne buiten de traditionele kerstkerkdiensten?

De Disney-studio’s overspoelden de markt toen nog niet met knusse films voor het hele gezin, maar ‘Bio-Vink’ bood de Deurnenaren ook in 1955 een kerstprogramma. Om 2 uur ’s middags op Tweede Kerstdag was er jeugdbioscoop; een kinderfeest vol vrolijkheid met de film ‘Lachen is gezond’. Voor 30, 40 of 50 cent konden de kinderen de bios in. De ‘Instuif R.K. Jong Deurne’ ging er met haar leden naar toe en die mochten binnen voor half geld. Voor de oudere jeugd (vanaf 14) draaide op beide Kerstdagen ‘Godin der jungle’; een blanke vrouw tussen woeste negerstammen. Boven de 18 konden genieten van twee films: de nieuwe oorlogsfilm ‘Eskader keert terug’ en ‘Jacht op blond’ met in de hoofdrol Anthony Quinn. “In feite zijn zij typerend voor de kracht van Hollywood, want nergens is men in Amerika beter thuis dan op het domein van de gangsters en de oorlogsfilms”, prees Vink zijn kerstprogramma aan.

Heel wat vrediger – in overeenstemming met kerstmis – ging het er aan toe bij de kerstvieringen van Deurnese verenigingen. Het Deurne’s Gemengd Koor had de zondag voor kerst in zaal Rust-Roest al een geslaagde Kerstoratoriumopvoering gegeven samen met het Tegelse Symphonieorkest onder leiding van W. Jordaan. Peter Vink en zijn groep beeldden daarbij diverse taferelen uit. De afdeling Zeilberg van de KAV vierde kerstfeest in het parochiehuis met zang, voordracht, een verloting, een traktatie, kerstschetsjes door de Kajotsters en een toespraak van de Geestelijk Adviseur. Walsberg wilde een gemeenschapshuis en daarvoor werd in zaal Van der Putten op Tweede Kerstdag een avond georganiseerd, “die bont en gezellig was” met medewerking van Walsbergs talent: de Majellaspelers, het Walsbergs kerkkoor en de Swingboys. Diezelfde avond verzorgden de ‘Zonnekanters’ uit Geldrop een bonte avond in het parochiehuis van Liessel. ‘Radioartist’ Peter Haans praatte alles aan elkaar.

In zaal Van Moorsel kon “het Deurnese publiek, dat van een vrolijk programma houdt” beide dagen terecht voor de revue ‘Nou moet je ophouwe!’ met niemand minder dan Johnny Jordaan, de Selvera’s, Pierke de Clown, Cora Ville en The Musical Comedians. Ze werden begeleid door het orkest van Harry Jansen.

1955 betekende voor Helenaveen een bijzondere kerst. Op Tweede Kerstdag vierde pastoor Timmers zijn zilveren priesterjubileum. Albertus Timmers was op 20 februari 1948 in Helenaveen aan zijn werk als bouwpastoor begonnen. Hij slaagde er in binnen enkele jaren te zorgen voor een nieuwe kerk, nadat de vorige op 20 november 1944 door terugtrekkende Duitse soldaten was platgebrand. Het feest was al 20 december aangezet met een viering met de Helenaveense schooljeugd in het parochiehuis, waarbij ook de familie van de pastoor present was. De kinderen van de openbare school boden een prachtige bloemenmand aan de jubilaris aan en de leerlingen van de bijzondere school hadden f. 37,50 ingezameld voor een bloembak in de tuin van de pastorie. De kleuters wisten de pastoor te boeien met toneelstukjes, zoals ‘Roodkapje en de wolf’. Die week leefde heel het dorp toe naar Tweede Kerstdag. Na een Plechtige Hoogmis werd in een feeststoet onder aanvoering van fanfare St. Willebrordus uit Neerkant naar het parochiehuis getrokken. Pastoor Timmers kreeg daar uit handen van kerkmeester Van de Kroon duizend gulden voor een nieuwe doopvont. Dit jubileumgeschenk was door de gehele gemeenschap bijeengebracht. “Ook de niet-katholieken deden aan deze inzameling mee, wat getuigt van een goede verstandhouding tussen de katholieken en de andersdenkenden”, schreef de redacteur van het ‘Land- en Tuinbouwblad’. De pastoor had ook iets voor zijn dorpelingen. ’s Middags en ’s avonds konden zij genieten van ‘Bij Heernonkel’, een toneelspel dat vereniging ‘Ardalea’ op de planken bracht.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
De restanten van het Sint Janspatronaat in Helmond in 1930. Fotograaf onbekend.
Tekening uit 1887 van de ingestorte toren van Geldrop door J. Rijken
images/hourglass.png

ZOEKEN...