Waterput

Theo Smits

Waterput

Omdat meneer Smits een behoorlijk grote tuin van ongeveer zeventig meter diep had, wilde hij een waterput laten slaan. Hij huurde een bedrijf in dat dat kon doen. Eerst wordt met een wichelroede bepaald waar er water onder de grond zit. Daarna wordt op die plek een diepe put geboord, waarna het water met een pomp kan worden opgepompt. Tegenwoordig zou men met een waterspuitsysteem de put boren die tot veertig meter diep kan gaan, maar bij meneer Smits gebeurde dat nog op een oude manier. Eerst bouwde men een driepoot van zo'n zeven meter hoog. Daar hingen ze een metalen buis aan met een klep aan de onderkant, die openging als hij naar beneden viel en dicht ging als hij omhoog werd getakeld. Omdat die metalen buis zo zwaar is, valt hij met open klep een heel eind het zand in. Als de klep dicht gaat, en de buis omhoog wordt getakeld, wordt er een hoop zand meegenomen, waardoor de put steeds dieper wordt. Men gaat door tot zo'n zeven à acht meter. En meneer Smits had een waterspuit om al zijn planten mee te besproeien!

Gouden huwelijk

upload/verhalenbank_poost/Fotos-Otmar.jpg

Dit gaat over het gouden huwelijk van de ouders van meneer Smits. Het feest begon - zoals gewoonlijk - in een kerk waar alle ceremoniële handelingen plaatsvonden. Daarna gingen de kinderen en hun ouders naar het kasteel van Geldrop, om daar een foto te maken. De kleinkinderen staan er niet op, maar wel de elf kinderen van het gezin.

Opknappen van een boerderij 

upload/verhalenbank_poost/Fotos-Otmar-2.jpg

Twee leden van de biljartclub kochten een boerderij, maar die moest wel helemaal opgeknapt worden. Gelukkig zaten er nogal wat mensen bij de biljartclub die konden helpen bij het opknappen. Meneer Smits deed de tuin door zijn bloemenliefde, kennis en ervaring. Toen ze bijna klaar waren werden ze uitgenodigd voor een diner. Daar is deze foto ook van gemaakt. Helaas is het dak niet afgemaakt door de biljartclub. Toch is de boerderij prachtig geworden.

Interview met Theo Smits (*16 november 1936), door Otmar Ubbens.
17 oktober 2011

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Een anoniem portret van Willem van Enckenvoirt
Oirschots streekarchief
Havenhoofd.
Het Gilde Sint Catharina en Barbara.
images/hourglass.png

ZOEKEN...