DRIJEHORNICK LEZING. KASTEEL GELDROP, heden en verleden

Sinds de 14e eeuw ligt Kasteel Geldrop tussen het centrum van Geldrop en het beekje de Kleine Dommel. De vier muurankers op de gevel van het kasteel markeren 1616, het jaar van de wederopbouw van het kasteel nadat het door de Geldersen was verwoest.
2016 was voor het bestuur van Stichting Kasteel Geldrop de aanleiding om het 400-jarig bestaan van het huidige kasteel te vieren met onder meer de uitgave van dit boek

De Drijehornick Heemkundekring Nuenen - Gerwen - Nederwetten

Waar: Dassenburcht, Jacob Catsstraat 1-3 Nuenen
Wanneer: 18 januari 2018, 20:00 uur
Toegang: gratis

door Bart Klomp en Eugene Franken.

Bart Klomp (1965) is sinds 2002 beheerder en directeur van Stichting Kasteel Geldrop. In 1992 rondde hij de studie Personeelwetenschappen af in Tilburg. Als lid en mede-oprichter van Stichting PIP publiceerde hij samen met Kampers en Baijens de prozabundel `Dit is het Leven’ in dat zelfde jaar.
Eugene Franken is secretaris van de Stichting Kasteel Geldrop.

Op die avond zullen diverse verhalen over voormalige bewoners, bezoekers en eigenaren de revu passeren. Uit brieven en nog niet eerder vertaalde dagboeken blijken interessante verbindingen tussen Kasteel Geldrop en roemruchte politici, kunstenaars en leden van de koninklijke familie.
Zo komt u Rubens tegen in de beschrijving van het dagelijks leven van de gevluchte bisschop Ophovius, die in Kasteel Geldrop zijn zetel had na de inname van Den Bosch door stedendwinger Frederik Hendrik van Oranje. Ook over de markante bewoner Hubertus Paulus Hoevenaar is veel te vertellen. Als verarmd lid van een voorname familie maakte hij een avontuurlijke tocht naar de Oost. Met zijn technische kennis, zakelijk instinct en het lucratieve contract van koning Willem I op zak, maakte hij snel carrière en vergaarde hij zijn vermogen. Van hem heeft het kasteel zijn huidige vorm gekregen. 
Later trouwde dochter Arnaudina Hoevenaar met de burgemeester van Voorburg Henri van Tuyll van Serooskerken en hun nazaten bleven tot 1974 op Geldrop wonen. 

Van de laatste bewoners, personeelsleden en gasten zijn vele interviews afgenomen en verwerkt tot een beeldend verhaal over het leven op een voornaam huis:Kasteel Geldrop. 

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Sinterklaas
De Quay en Beel tijdens de annexatiebesprekingen van 1954.
De windmolen aan de Hoofdstraat. Fotograaf F. de Vries
images/hourglass.png

ZOEKEN...