Kasteel en omgeving
In 1934 werd vanaf de toren van de Lambertuskerk in Helmond deze prachtige foto genomen van het kasteel en zijn omgeving. Aan het kasteel is duidelijk te zien dat de opname dateert van na de verbouwing tot raadhuis. Tot die tijd had eeuwenlang een aarden wal tussen de gracht en het kasteel gelegen. Omdat op oude prenten te zien was dat die wal er oorspronkelijk niet lag, heeft men de aarde bij de restauratie verwijderd. De lichtere stenen boven de waterlijn van de gracht laten nog wel zien hoe hoog de wal tegen het kasteel gelegen heeft.
Hendrik Dona
De foto van Hendrik Dona op een prachtige transportfiets is genomen rond 1930. Hij was een bekend man in Helmond en omstreken. Hij ging met lappen stof de huizen in de buitengebieden af om ze te verkopen. Daarnaast stond hij op de kermis met een snoepkraam en had hij een snoepwinkeltje aan de Gerwenseweg in Stiphout.
Slagerij Wilde in de Heistraat
In 1880 heeft Petrus Joosten twee huizen in Helmond op een flink stuk grond op wat toen het Binderseind heette, maar nu de Heistraat. Twee jaar later laat hij er twee huisjes bijzetten. Het is de tijd dat de industrie in Helmond begint te groeien en daarmee ook de Helmondse bevolking. Er is grote behoefte aan woonruimte, maar het scheppen van die ruimte wordt nog volledig over gelaten aan het particuliere initiatief. Op veel plaatsen in de stad zien mensen, die een stukje land hebben liggen, hun kans schoon en laten op dat stukje grond huizen bouwen. Die worden dan weer verhuurd, zodat ze een geregelde bron van inkomsten gaat vormen.
Spitters, kruiers, storters en stampers.
In het najaar van 2010 begon de gemeente Eindhoven met het vervangen van de Goorsebrug en de Oudvensebrug over het Eindhovens Kanaal op de grens van Helmond en Mierlo.
Schapen of jenever.
In maart 2010 werd na een prijsvraag een nieuwe naam bekend gemaakt voor het middengebied tussen Helmond en Eindhoven. Dat werd: “Rijk van Dommel en Aa”. Die Dommel en die Aa zijn in dat gebied echter niet te vinden. Hier ligt nu het landgoed Gulbergen met zijn golfbaan en dierenpark. Dit gebied heeft van ouds de naam Vaarle; een naam die veel Helmonders zullen kennen als naam van de parkeerplaats die ze voorbijsnellen als ze van Eindhoven op weg zijn naar huis.
Kerken uit de negentiende eeuw.
Noord-Brabant en dus ook Helmond, kent veel kerken uit de 19e eeuw. Dit heeft te maken met het verleden.Toen de Nederduitsgereformeerde religie na de 80-jarige oorlog de heersende godsdienst werd, kreeg zij de katholieke kerken toegewezen. Maar in Brabant bleven de meeste mensen katholiek. Daarom moest een slechts kleine groep protestanten de grote gebouwen onderhouden.
Somber rammelende hangsloten
In 2009 kwam er een fraai geïllustreerd boek uit over een voettocht van Leeuwarden naar het huidige België, opgetekend door Hendrik Gerrit Cannegieter, kapitein bij de Friesche mobiele Schutterij. Die voettocht was niet zo maar een reisje om de “Verenigde Nederlanden” te ontdekken, maar een militaire operatie om de Belgische opstand te onderdrukken. Cannegieter hield in zakboekjes uitvoerig bij wat hij meemaakte.
ZOEKEN...